proljeće

39. Dani beba, djece i trudnica

NAJVEĆI SAJAM ZA BEBE I DJECU U REGIJI

Poštovani sponzori, izlagači i partneri,

kako bi se online sajam što bolje predstavio posjetiteljima, prije početka održavanja neće imati objavljene sponzore, izlagače i partnere sa sadržajem njihovih online prostora, nego samo datum održavanja i informacije na stranici “info”, jer inače online sajam nema smisla ako je sve vidljivo prije početka sajma.

Na 1. dan sajma će se objaviti sponzori i partneri na naslovnoj s logotipima i izlagači na stranici “izlagači”, kao na dosadašnjim sajmovima.

Linkovi sponzora/partnera i izlagača će voditi na njihove online izložbene prostore sajma na kojima će se detaljnije predstaviti i prezentirati svoje proizvode s oglasima, fotkama i video spotovima.

Sada se nalazimo na primjeru jednog online izložbenog prostora. Naravno neće biti ovoliko teksta, jer mi ovdje opisujemo izgled i funkcionalnost na direktnom primjeru.

Na vrhu stranice se nalazi naziv izlagača, zatim slijede:

Sponzori/ partneri i izlagači na ovaj način imaju potpunu kreativnu slobodu predstavljanja tvrtke i proizvoda/usluga, odnosno, predstavljat će se kroz oglase i fotke koje će sami vizualno osmisliti i izraditi.

Oglasi će biti poredani po 2 u redu, kao na primjeru niže, u manjem formatu, a klikom na pojedini oglas se otvara njegova puna veličina.

Svaki oglas predstavlja određenu grupu proizvoda ili robnu marku, npr. jedan oglas za kolica, drugi za autosjedalice, treći za krevete i sl. Ili oglas za autosjedalice do 1 godine, oglas za autosjedalice do 2 godine itd. Ili oglas za robnu marku A, oglas za robnu marku B…

U podnožju oglasa se nalazi link koji vodi na izlagačeve stranice za tu grupu proizvoda, odnosno robne marke. Poredak oglasa za grupe proizvoda ili robnih marki sami slažete po izboru, nama trebate poslati samo jasne upute kako da ih složimo.

Na nižem primjeru s oglasima smo prikazali kako oglasi mogu izgledati i kako funkcionira link. Za primjer smo naveli oglase različitih izlagača, a na vašem prostoru će naravno biti samo vaši oglasi.

Izlagači koji nemaju web shop, mogu poslati link za njihovu web stranicu ili društvene mreže. Također, ne moraju raditi direktnu prodaju na sajmu, no mogu iskoristiti sajam za promociju tvrtke i proizvoda/usluga kroz kvalitetna grafička rješenja, video spotove i opise proizvoda ili usluga.

Dimenzije oglasa su 1240 x 1754 px, RGB, uspravni format u jpg-u.

NAZIV IZLAGAČA

Proizvodi, sajamski popusti i noviteti ispod oglasa služe za bolje isticanje pojedinačnih proizvoda koji će dodatno motivirati izlagače na kupnju u web shopu sponzora/izlagača. Svaka fotka bi trebala predstavljati jedan proizvod, no i ovdje možete sve napraviti prema vašim željama. U podnožju fotke se nalazi link koji vodi na taj proizvod u web shop sponzora/izlagača, gdje ga se može odmah kupiti.

Nazive fotografija s proizvodima nam treba također jasno označiti, najbolje nazivom proizvoda i poslati link koji vodi na taj proizvod u web shopu.

Iznad linka na fotografiji možemo istaknuti popust tako da napišemo, kao na primjeru, staru cijenu (precrtanu) i do nje novu cijenu ili samo napisati: Sajamski popust! Ovo su naši prijedlozi, vi napišite što želite. Na fotografijama s novitetima može pisati: Novi proizvod!. Znači, za svaku fotku trebamo njen naziv, tekst za popust ako ga ima (staru i novu cijenu) ili naznačiti ako se radi o novom proizvodu i linkove koji će voditi na te proizvode, npr. kolica_abc, stara cijena: 4.500,00 kn, nova cijena 3.700,00 kn i link. Kolica_zx_Sajamski popust!, Krevet_medo_Novi proizvod! Bitno je da jasno znamo koji naziv i tekst idu uz koju fotku.

Ako želite da fotke s proizvodima budu točno poredane, onda ih složite po rednim brojevima.

Dimenzije fotografija s proizvodima su 1200 x 800 px, RGB, položeni format, također u jpg-u.

Ukoliko su fotke proizvoda objavljene negdje na webu kao npr. u web shopu ili na web stranicama proizvođača u većem formatu, mi ih uz određenu naknadu možemo preuzeti i pripremiti za format online sajma. U tom slučaju pošaljite linkove za preuzimanje tih fotografija, redoslijed slaganja, tekst (staru cijenu i cijenu s popustom, Sajamski popust!, Novi proizvod!) i linkove na koje će posjetitelji sajma odlaziti kad kliknu na njih u online sajmu.

Video spot ne šaljete, nego samo link na njega.

Ovdje, pri dnu stranice možete navesti nekoliko rečenica o vama s kontaktima. Potrebno je poslati lektorirani tekst.

NAZIV IZLAGAČA

www.izlagac.com (adresa web shopa ili web stranice)

Pošaljite linkove na sve društvene mreže koje koristite.

SVE MATERIJALE JE POTREBNO POSLATI MINIMALNO 12 DANA PRIJE SAJMA, ODNOSNO DO 5. 12.
KAKO ZNATI KOLIKO JE POSJETITELJA DOŠLO PREKO ONLINE SAJMA?

Sajam će kao i klasični sajam privući veliki broj ciljanih posjetitelja. Tko će što kupovati ovisi o profilu kupaca i o vašoj kvalitetnoj pripremi i predstavljanju na sajmu.

Vjerojatno imate analizu praćenja posjetitelja na web stranicama, preko nje ćete imati uvid koliko posjetitelja je došlo sa online sajma, no točna analiza ovisi o izboru kolačića. Vjerujemo da ćete po povećanom prometu znati da se radi o sajmu.

PRIPREMA ZA SVE BUDUĆE ONLINE SAJMOVE

Iz dosadašnjeg iskustva znamo da većina posjetitelja očekuje sajamske popuste i da se prodaja opreme za bebe prije sajma osjetno smanjuje. Iako su se neki popusti nudili i prije sajma, posjetitelji su radije čekali sajam, vjerojatno kako bi vidjeli cjelokupnu ponudu i popuste na jednom mjestu. Kako se sad radi o online sajmu, to je još jedan razlog više zašto se sajamski popusti i sadržaj sajma ne mogu objaviti prije sajma – jer onda to ne bi bio sajam.

Stoga bi izlagači sajamske popuste na proizvodima trebali aktivirati prvog dana sajma i deaktivirati neposredno nakon sajma.

Objava više sajamskih popusta uz fotke tih proizvoda na web shopu u što kraćem vremenu može biti dodatno opterećenje izlagačima. Zato bi bilo jednostavnije da se svi popusti za sajam s fotkama proizvoda ranije unesu u web shopove izlagača i na dan sajma svi odjednom aktiviraju. Ukoliko se želite za sve online sajmove jednostavno pripremati, bez prevelikog opterećenja, svakako bi jedna ovakva mogućnost olakšala taj dio posla.

Jedna od mogućnosti, ukoliko ovo nemate već riješeno na drugi način, je npr. opcija da u web shopu napravite posebnu stranicu s novim proizvodima i proizvodima s popustima koje ćete izlagati na sajmu, a koja prije sajma neće biti vidljiva. Nazovimo je npr. “Sajamski popusti”. Mogli bi imati opciju da po potrebi aktivirate i deaktivirate link koji će voditi na stranicu “Sajamski popusti”, odnosno da odjednom objavite već pripremljenu stranicu s proizvodima i popustima za sajam na dan otvorenja sajma.

Ako gledamo dugoročno, jednom izrađena stranica za sajam vam može služiti za buduće pripreme svih online sajmova. Tako možete prije sajma bez žurbe na toj stranici pripremiti fotke s proizvodima i cijenama koje ćete promovirati na sajmu.

Kad se sajam otvori s cjelokupnim sadržajem izlagača, link s proizvoda na sajmu bi vodio na proizvode na stranici “Sajamski popusti”.

Naravno, ta stranica bi trebala imati linkove na pristup svim drugim stranicama vašeg web shopa i na košaricu za kupovinu.

Nakon sajma, kad deaktivirate link na tu stranicu možete na miru izbrisati proizvode kako bi pripremili prostor za sljedeći online sajam.

Na klasičnim sajmovima smo morali raditi pripremu u noći prije sajma i raspremu po noći nakon sajma. Kod online sajma imamo prednost da ne moramo raditi pripremu na brzinu, nego stranicu “Sajamski popusti” možemo uređivati po nekoliko dana.

Iako je koncept online sajma odličan, bez truda svih nas i dobre pripreme, nema dobrog predstavljanja posjetiteljima i kvalitetnog sajma. Ukoliko ne pripremite na vrijeme popuste i proizvode na koje će voditi linkovi sa sajma, uvijek možemo linkati na neke stranice s proizvodima, ali onda nećete iskoristiti maksimalne mogućnosti koje ovaj sajam nudi i zaostajat ćete za izlagačima koji će se odlično pripremiti.

Vaši proizvodi za sajam, trebaju biti spremni minimalno 12 dana prije sajma, kako bi mi na osnovu njih i linkova koji će voditi do njih također mogli pripremiti sajam. 12 dana za unos ponuda svih izlagača na stranice online sajma i nije neko vrijeme za taj posao, zato je bolje da nam materijale pošaljete ranije.

ZATVARANJE SAJMA

Nakon zatvaranja sajma, sadržaj sajma se više neće prikazivati, ostaju samo sponzori bez linkova, a link na vašem web shopu na stranicu “Sajamski popusti” treba neko vrijeme nakon sajma deaktivirati.

TRAJANJE SAJMA

Sajam traje 7 dana, 0 – 24 h, što je dovoljno vremena da posjetitelji na miru pregledaju sve ponude i odluče se za kupovinu i po više puta.

ZAŠTITA OD NEOVLAŠTENOG KORIŠTENJA SVAKE SLIČNOSTI SA SAJMOVIMA DANI BEBA, DJECE I TRUDNICA

Korištenje svake veće sličnosti sa sajmom, kao npr. sličan naziv sajma koji odmah asocira na sajam bez naše pismene dozvole nije dozvoljeno.

Poduzet ćemo sve pravne mjere za zaštitu sajma i njegovih izlagača od tvrtki koje ne izlažu na njemu, a istovremeno koriste bilo kakvu povezanost sa sajmom ili njegovom najavom za svoju promociju ili prodaju. Tako npr. tvrtka koja ne sudjeluje na sajmu, nema pravo za vrijeme najave sajma ili za vrijeme sajma najavljivati svoje popuste na način da ih nazove “sajamski popusti”, ili na bilo koji drugi način dovede povezanost sajma, na kojem ne sudjeluje, s njenim poslovanjem.

Nadamo se da smo vam uspjeli sve pojasniti o novom online sajmu, koji se temelji na postojećem kvalitetnom brandu: Dani beba, djece i trudnica. Posjetitelji će sigurno biti sretni što će se održati online sajam, naročito nakon godinu dana neodržavanja nijednog sajma.

Kako nemamo mnogo vremena do sajma, očekujemo vaše odgovore što prije. Za sva pitanja smo kao i do sad dostupni na starim kontaktima.

Lijep pozdrav,

Hari Đerđ i organizacijski tim sajma